MusakaTradiční řecký pokrm - zapečené mleté maso s lilkem, červeným vínem, rajčaty, česnekem, zalité sýrovou omáčkouČas přípravy: 110 min Počet porcí: 4 porce Kalorie: 1212 / 1 porce Kalorie: 155 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Lilek: 2 ks (velké, nakrájené na kolečka) Maso jehněčí: 750 g (mleté) Kečup: 500 ml Mléko: 450 ml Cibule: 3 ks (nasekaná) Víno červené: 150 ml Sýr Ementál: 125 g (strouhaný) Mouka hladká: 90 g Vejce: 1 ks (rozšlehané) Máslo: 45 g Protlak rajčatový: 2 polévkové lžíce Oregano: 2 polévkové lžíce Česnek: 1 ks (3 utřené stroužky) Petrželka: 1 polévková lžíce (na ozdobu) Hořčice: 1.5 kávové lžičky (dijonská) Muškátový oříšek: 0.5 kávové lžičky Olej olivový (na potírání) Sůl Pepř Potřebujete náčiní: Pánev Mísa žáruvzdorná zapékací velká Gril Trouba |
Postup přípravy: Krok 1: Kolečka lilku posolíme a necháme ca. půl hodiny stát. Krok 2: Mleté jehněčí maso dáme na pánev, maso mícháme a opékáme do zhnědnutí. Krok 3: Přidáme cibuli, česnek, chvíli smažíme a poté zasypeme 45 g mouky, kterou lehce osmahneme. Krok 4: Promícháme, přidáme kečup, víno, rajčatový protlak, oregano, osolíme a opepříme. Krok 5: Pánev přiklopíme a dusíme zvolna 20 min. Krok 6: Kolečka lilku propláchneme a osušíme. Potřené olejem grilujeme ca. 6 min z obou stran. Krok 7: Příprava omáčky: V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme 45 g mouky a mícháme do osmahnutí. Přilejeme mléko a za stálého míchání vaříme asi 10 min. Přidáme sýr, muškátový oříšek, hořčici, sůl. Po mírném vychladnutí rozšleháme do omáčky vejce. Krok 8: Do velké žáruvzdorné mísy vložíme polovinu masové směsi, kterou překryjeme polovinou plátků lilku. Postup ještě jednou opakujeme. Krok 9: Povrch přelijeme sýrovou omáčkou a asi 50 min zapékáme. |