www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Musaka

Tradiční řecký pokrm - zapečené mleté maso s lilkem, červeným vínem, rajčaty, česnekem, zalité sýrovou omáčkou


Čas přípravy: 110 min
Počet porcí: 4 porce
Kalorie: 1212 / 1 porce
Kalorie: 155 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Lilek : 2 ks (velké, nakrájené na kolečka)
Maso jehněčí: 750 g (mleté)
Kečup: 500 ml
Mléko: 450 ml
Cibule : 3 ks (nasekaná)
Víno červené: 150 ml
Sýr Ementál: 125 g (strouhaný)
Mouka hladká: 90 g
Vejce: 1 ks (rozšlehané)
Máslo: 45 g
Protlak rajčatový: 2 polévkové lžíce
Oregano: 2 polévkové lžíce
Česnek : 1 ks (3 utřené stroužky)
Petrželka: 1 polévková lžíce (na ozdobu)
Hořčice: 1.5 kávové lžičky (dijonská)
Muškátový oříšek: 0.5 kávové lžičky
Olej olivový (na potírání)
Sůl
Pepř

Potřebujete náčiní:
Pánev
Mísa žáruvzdorná zapékací velká
gril
Trouba

Postup přípravy:
Krok 1: Kolečka lilku posolíme a necháme ca. půl hodiny stát.

Krok 2: Mleté jehněčí maso dáme na pánev, maso mícháme a opékáme do zhnědnutí.

Krok 3: Přidáme cibuli, česnek, chvíli smažíme a poté zasypeme 45 g mouky, kterou lehce osmahneme.

Krok 4: Promícháme, přidáme kečup, víno, rajčatový protlak, oregano, osolíme a opepříme.

Krok 5: Pánev přiklopíme a dusíme zvolna 20 min.

Krok 6: Kolečka lilku propláchneme a osušíme. Potřené olejem grilujeme ca. 6 min z obou stran.

Krok 7: Příprava omáčky: V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme 45 g mouky a mícháme do osmahnutí. Přilejeme mléko a za stálého míchání vaříme asi 10 min. Přidáme sýr, muškátový oříšek, hořčici, sůl. Po mírném vychladnutí rozšleháme do omáčky vejce.

Krok 8: Do velké žáruvzdorné mísy vložíme polovinu masové směsi, kterou překryjeme polovinou plátků lilku. Postup ještě jednou opakujeme.

Krok 9: Povrch přelijeme sýrovou omáčkou a asi 50 min zapékáme.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :