www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Čokoládový dort

Čokoládový moučník s krémem, mandlemi a ozdobou z bílé čokolády


Čas přípravy: 90 min
Počet porcí: 6 porcí
Kalorie: 822 / 1 porce
Kalorie: 431 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Cukr moučka: 250 g
Čokoláda na vaření: 200 g (nalámaná)
Máslo: 185 g (a na vymazání)
Cukr: 125 g
Vaječný bílek: 3 ks
Mouka hladká: 90 g
Mandle: 60 g (mleté)
Vaječný žloutek: 3 ks
Mléko: 3 polévkové lžíce
Voda: 2 polévkové lžíce
Kakao: 30 g
Prášek do pečiva: 1 ks
Čokoláda bílá (hoblinky na ozdobu)

Potřebujete náčiní:
Miska
Šlehač elektrický
Trouba
Papír na pečení
Miska žáruvzdorná malá
Pánev
Dortová forma kulatá

Postup přípravy:
Krok 1: Dortovou formu vymažeme tukem a dno pokryjeme papírem na pečení.

Krok 2: Do žáruvzdorné misky dáme vodu, čokoládu a 125 g másla,umístíme jí nad pánev s vařící vodou a za stálého míchání necháme ingredience rozpustit.Poté dáme stranou.

Krok 3: Ve velké míse rozšleháme žloutky s cukrem, připojíme vychladlou čokoládovou hmotu, mouku, prášek do pečiva a mandle a vše promícháme.

Krok 4: Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme zlehka do základu, který nalijeme do připravené dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut.

Krok 5: Dortový korpus necháme vystydnout, pak opatrně vyjmeme z formy, která by měla být otevírací, a necháme zchladnout na podložce.

Krok 6: Příprava nugátové polevy:v pánvi rozehřejeme 60 g másla,přidáme kakao a mícháme.Rozředíme mlékem a připojíme moučkový cukr. Promícháme dohladka a necháme mírně zchladnout.

Krok 7: Dortový korpus podélně rozkrojíme na dvě poloviny, spodní část namažeme polovinou nugátové polevy a opět spojíme.Zbytkem polevy namažeme strany korpusu a jeho povrch.

Krok 8: Celý dort všetně boků posypeme hoblinkami z bílé čokolády a před podáváním dáme do lednice vychladit.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :