Čokoládový dortČokoládový moučník s krémem, mandlemi a ozdobou z bílé čokoládyČas přípravy: 90 min Počet porcí: 6 porcí Kalorie: 822 / 1 porce Kalorie: 431 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Cukr moučka: 250 g Čokoláda na vaření: 200 g (nalámaná) Máslo: 185 g (a na vymazání) Cukr: 125 g Vaječný bílek: 3 ks Mouka hladká: 90 g Mandle: 60 g (mleté) Vaječný žloutek: 3 ks Mléko: 3 polévkové lžíce Voda: 2 polévkové lžíce Kakao: 30 g Prášek do pečiva: 1 ks Čokoláda bílá (hoblinky na ozdobu) Potřebujete náčiní: Miska Šlehač elektrický Trouba Papír na pečení Miska žáruvzdorná malá Pánev Dortová forma kulatá |
Postup přípravy: Krok 1: Dortovou formu vymažeme tukem a dno pokryjeme papírem na pečení. Krok 2: Do žáruvzdorné misky dáme vodu, čokoládu a 125 g másla,umístíme jí nad pánev s vařící vodou a za stálého míchání necháme ingredience rozpustit.Poté dáme stranou. Krok 3: Ve velké míse rozšleháme žloutky s cukrem, připojíme vychladlou čokoládovou hmotu, mouku, prášek do pečiva a mandle a vše promícháme. Krok 4: Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme zlehka do základu, který nalijeme do připravené dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Krok 5: Dortový korpus necháme vystydnout, pak opatrně vyjmeme z formy, která by měla být otevírací, a necháme zchladnout na podložce. Krok 6: Příprava nugátové polevy:v pánvi rozehřejeme 60 g másla,přidáme kakao a mícháme.Rozředíme mlékem a připojíme moučkový cukr. Promícháme dohladka a necháme mírně zchladnout. Krok 7: Dortový korpus podélně rozkrojíme na dvě poloviny, spodní část namažeme polovinou nugátové polevy a opět spojíme.Zbytkem polevy namažeme strany korpusu a jeho povrch. Krok 8: Celý dort všetně boků posypeme hoblinkami z bílé čokolády a před podáváním dáme do lednice vychladit. |